Защо някои обувки са неудобни за носене?

З

Когато мислите какви обувки да носите, най-вероятно мислите за това кой чифт ще отговаря на облеклото, което носите. Вероятно мислите чрез какви дейности ще се занимавате и средата, в която ще бъдете.

Ако ще работите, най-вероятно ще изберете чифт хубави, макар и ежедневни обувки или токчета. Тези обувки, макар и по-хубави, все пак ще бъдат достатъчно удобни за носене през целия 8-часов работен ден.

Когато тренирате или почивате около къщата, ще носите тенис обувки и джапанки, съответно.

Повечето хора се страхуват да носят официални обувки, защото те имат единствената цел да изглеждат добре. Те не са проектирани да се носят продължително време, ден след ден.

Защо свързваме джапанките с изключителен комфорт и високи токчета за мъчения?

Най-очевидната причина е начинът, по който са разположени краката ни, когато ги носим.

Краката ни са проектирани да ни придават мобилност и стабилност, и двете са компрометирани, когато носим токчета и плътно прилепнали рокля обувки.

Дори тогава някои хора могат да се борят с носенето на плоски обувки, като тенис обувки, поради формата на сводовете на краката си. Правилният свод на стъпалото позволява равномерно разпределение на телесното налягане върху петата и топката (подложката на крака под палеца), както и осигурява стабилност. Някои хора имат арки, които са твърде плоски (плоски крака) или твърде изразени. И двата проблема с арката на крака могат да причинят дискомфорт и дългосрочни увреждания на краката.

Плоскостъпието е по-често, отколкото наличието на висока арка. Хората с ниска арка го получават чрез наследственост или развиват допълнителен здравословен проблем като диабет и затлъстяване, който може да доведе до понижена арка.

Тези с висока арка често имат неврологично разстройство като спинална бифида, церебрална парализа, полиомиелит или мускулна дистрофия. В някои случаи може да се наследи висока арка.

За щастие има обувки и ортези, които могат да облекчат болката и дискомфорта, като същевременно постепенно коригират свода. Налични са и коригиращи операции, ако нехирургичните възможности не работят.

Често срещаните проблеми с краката от неподходящи обувки включват:

· Метатарзалгия

· Помпа бум

· Буниони

· Чук пръсти

· Неврома на Мортън

· Синдром на тарзалния тунел

· Ахилесов сухожилие

· Мозоли

· Врастнали нокти на краката

· Подагра

· Артроза

· Проблеми с диабетното стъпало

· Петни шпори

· Капка на крака

· Нестабилни крака и повишен риск от изкълчване на глезена

· Нокти на пръстите на ноктите

· Болка при изправяне или ходене

· Плантарен фасциит

· Болка в гърба

· Шини за пищяла

· Болка в коляното

· Стрес фрактури

· Болка в петата и топката

· Болки в стъпалата и краката

· Загуба на подплънки върху топката и петата

Носенето на неудобни обувки може да влоши проблемите с краката, тъй като те не коригират свода.

Някои проблеми с краката, причинени от неудобни обувки, могат да имат дългосрочно въздействие върху други части на тялото и могат да ограничат мобилността на човек, което може да доведе до намалено качество на живот.

Независимо дали имате висока или ниска арка, потърсете тези видове обувки, тъй като те са показали, че осигуряват комфорт и ефективна корекция на свода и походката:

· Приплъзвания

· Мокасини

· Дамски обувки

· Гъвкава, дишаща мрежа

· Имате вградени сменяеми стелки

· Адекватна амортизация

Не всички обувки са полезни за всички крака. Всъщност някои обувки, като токчета и тези, които са твърде малки, не са полезни за краката на никого. Ако имате ниска или висока арка, може да се наложи да платите повече за специалните си обувки. Специално проектираните обувки за тези с проблеми с арката си заслужават инвестицията. Намиране на правилната обувка защото краката ви ще подобрят вашата мобилност и качество на живот.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta