Причини за плантарен фасциит

П

Имате ли силна болка в крака, която произхожда от петата? Това е един от най-често срещаните характеристики или издателски симптом, който показва, че може да имате плантарен фасциит.

Докато това болезнено, хронично и понякога инвалидизиращо състояние на краката често се среща при възрастни на средна възраст, то може да налепи всеки, независимо от възрастта.

Ако познавате хора с плантарен фасциит, вероятно сте чували много ужасни истории за това как болката и дискомфортът от състоянието могат да задържат живота на човек. Независимо дали го имате и не искате да влошите състоянието или се страхувате да го получите, вие сте отворени за начини, които няма да го предизвикат, ето някои често срещани причини за това болезнено, все по-често здравословно състояние на краката:

Да бъдеш с наднормено тегло. Плантарният фасциит се задейства, когато се оказва натиск върху краката. Ако имате наднормено тегло, оказвате по-голям натиск върху краката си.

Да бъдете прекалено амбициозни във вашата тренировка. Прекаляването с твърде много бързи упражнения може да причини плантарен фасциит. При това състояние на стъпалото се образува сълза в сухожилието, която тече от петата до топката на крака. Правенето на твърде строга тренировка внезапно увеличава шанса ви да разкъсате или опънете това сухожилие. Правейки много определени видове физически дейности, които включват много силно удари по краката като танци, аеробика, туризъм и бягане.

Имате работа на крака. Постоянното натоварване и натискът да бъдете на крака през целия ден може да вземе жертва, причинявайки плантарен фасциит. Ако вземете предвид твърдия под, като например от цимент, рискът от това болезнено състояние на крака се увеличава.

Бедни обувки. Обувки като високи токчета, които с времето затрудняват преместването на крака и обувките с тънки подметки и лоша опора на свода, също могат да увеличат риска от получаване на плантарен фасциит или да предизвикат неговото пламване.

Анатомични въпроси. Краката ви са проектирани да разпределят равномерно налягането и теглото. Когато това се изхвърли с арки на краката, които са или твърде високи, или твърде плоски. Може да възникне плантарен фасциит. Начинът, по който се ходи, и стегнатите мускули на прасеца, които затрудняват огъването на крака, също могат да увеличат риска.

Знанието какво ще увеличи риска от получаване на фасциит на плантатора е чудесна отправна точка. Предприемането на активни стъпки за предотвратяване на нараняване също ще помогне. Ето няколко предложения за превенция:

Носете поддържащи, добре прилепнали обувки. Когато кракът има подходящата опора, от която се нуждае, и носите удобна обувка, която приляга, рискът от получаване на плантарен фасциит намалява.

Опъвам, разтягам. Разтягане на мускулите на краката и прасците, преди да се занимавате с физическа активност, и затопляйте мускулите, за да не са в голям шок, когато започнете да тренирате. Това може да помогне не само за предотвратяване на фасциит, но може да предотврати и други мускулни разтежения и разкъсвания.

Останете във форма. Когато се уверите, че теглото ви се контролира, толкова по-малко натиск оказвате върху краката си, следователно намалявайки риска от плантарен фасциит.

Започнете да тренирате бавно и постепенно. Ако опитвате нова тренировка или искате да увеличите интензивността и продължителността на тренировките си, започнете с бавни, постепенни промени и увеличавания. Това ще помогне за намаляване на риска от влошаване на вашия плантарен фасциит.

Плантарният фасциит е болезнено състояние на крака, което може да бъде предотвратено или сведено до минимум, когато човек за първи път знае какво може да го причини и активно да предприеме стъпки за предотвратяването му.

Ако имате някакви въпроси или притеснения или се чудите дали болката в крака е плантарен фасциит или не, свържете се с вашия специалист по краката и глезените и уговорете среща.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta