Най-добрите начини да се грижите за краката си, за да избегнете често срещани проблеми с краката

Н

Що се отнася до краката ви, колко грижи и любов им полагате? Ако не сте, не сте сами. Често не мислим за краката си, докато нещо не им се случи. Когато получим дори блистер, това може да ограничи способността ни да ходим или дори да носим обувки. Това, което някога е било естествена, ежедневна дейност, в която не се замисляме и в която приемаме за даденост, сега става по-голямо предизвикателство.

Има много неща, които могат да изложат краката ни на риск от нараняване. Най-честите виновници са плоските сандали, високите токчета, носенето на обувки, които са твърде големи или твърде малки, неправилното измиване на краката, носенето на чорапи в бели обувки, не контролирането на основните здравословни проблеми, които допринасят за проблеми с краката като диабет и не поддържане на правилно подстригани нокти на краката.

Какво обаче, ако имате наранен или инфектиран крак? Как можете да предотвратите повторение на такъв дискомфорт в краката ви?

Ето няколко лесни и прости дейности, които можете да направите, за да поддържате краката си във върхова форма. В крайна сметка щастливите крака означават щастлив ти:

1. Разтягане. Актът на ходене, седене, изправяне, изкачване и слизане по стълби и други подобни може да се разглежда като някакъв вид физическа активност. Въпреки че технически те може да не се считат за упражнения, вие полагате усилия. Разтягането на крака е чудесен начин за укрепване на мускулите, сухожилията и ставите в краката, които могат да причинят евентуален болезнен дискомфорт. Тези с плантарен фасциит например могат много да се възползват от краткото ежедневно разтягане на краката.

2. Носете вложки или ортопедични изделия. Вложките за обувки и ортезите са чудесни, за да направят обувките удобни, като ги оформят според индивидуалната форма и контури на краката ви. Те могат да направят иначе болезнени и неудобни обувки, които винаги сте искали да носите, поносими. Ортезите и вложките могат да облекчат натиска, да намалят триенето и да осигурят уникалната, специализирана опора, на която краката ви трябва да бъдат без болка. Има много видове и качество на ортези, така че е важно да се консултирате с вашия ортопед за това кои ще са най-подходящи за вашата конкретна болка или състояние на крака.

3. Не ходете боси. Въпреки че изглежда популярно както поради съображения за стил на бедрото, така и поради предполагаеми здравословни причини за краката, ставите и краката, да ходите боси или да носите плоски обувки, които имитират боси крака, препоръчително е да се избегне изкушението да ходите боси. Макар да изглежда естествено, ходенето бос увеличава шансовете ви да получите брадавици по краката си, както и тендинит. Когато ходите боси, вие също рискувате да нараните долната част на краката си. Независимо дали ходите по някаква хладна трева или по алеята, остри предмети като скали и парчета стъкло могат да отрежат дъното на краката ви. Да бъдеш бос може също да увеличи риска от изгаряне и измръзване и на долната част на краката ти, например когато за кратко ходиш по кипящ път или алея през лятото или за кратко излизаш навън, за да вземеш вестника през студена, снежна зима ден.

4. Носете подходящи обувки. Високите токчета, както и плоските обувки като джапанки и сандали, могат да причинят натоварване на краката ви, както и да дадат на краката мехури и брадавици. Тези видове обувки също могат да доведат до болки в ставите, сухожилията и мускулите в краката, бедрата и гърба.

5. Носете подходящи обувки. Носенето на твърде големи обувки може да причини мехури. Твърде малките обувки могат да доведат до врастнали нокти на краката и смачкани пръсти на краката. Въпреки че може да не изглежда практично да купувате постоянно обувки, струва си инвестицията. В крайна сметка краката ви са важни, както и грижите им.

Въпреки че може да не забележите разликата, която краката ви правят в ежедневието, грижите и здравето им са важни. Ако имате хронични заболявания на краката или болка, говорете с вашия ортопед, за да получите препоръки за ефективно лечение.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta