Какво да търсите в самоизпита за крака

К

Вероятно сте чували колко важни са физическите самопрегледи при улавяне на сериозни здравословни състояния рано, преди те да прогресират в потенциално опасни заболявания.

Същите физически, самостоятелни прегледи също са силно насърчавани от зъболекарите да улавят възможни сериозни проблеми със здравето на зъбите като абсцесирали заболявания на зъбите и венците.

Вярвате или не, физическият поглед върху краката ви също е силно насърчаван. Подобно на зъбите и останалата част от тялото, краката ви са важни и необходими за нормалното ежедневие.

Точно както тялото се движи, бори се с болестите, обработва храната и дава възможност на човек да диша, зъбите позволяват правилно дъвчене и говорене, а краката за подвижност.

Какво е самоизпит за крака

Самостоятелният изпит за крака е наистина лесен и може да се направи от всеки в рамките на няколко минути. Той включва визуално изследване на всеки крак, търсене на аномалии или необичайни израстъци. Следващата стъпка е докосване и усещане на всеки крак.

Когато изследвате краката си, е важно да погледнете през цялото стъпало, включително между всеки пръст. Прилагането на натиск върху зоните на краката също може да ви помогне да намерите болковите петна и да усетите бучки и необичайни костни израстъци.

За по-лесно самоизследване можете да използвате ръчно огледало и / или да поискате помощ от приятел или член на семейството.

Какво да търсите

Внимателният поглед към краката ви може да ви помогне бързо да идентифицирате физическите странности, които вероятно могат да показват, че нещо не е наред с крака или краката ви. Ето най-често срещаните неща, които трябва да търсите, когато изследвате краката си:

Подуване. Подуването може да показва редица неща, вариращи от инфекция, фрактура, изкълчване или счупване на кост до проблеми с нервите или лимфата или кръвния поток и кръвообращението. Забележете дали отокът се е увеличил и дали засяга единия или двата крака.

Зачервяване. Зачервяването често се свързва с прекомерен натиск, лоша циркулация, обрив или инфекция.

Мехури. Мехурите често са резултат от прекомерно дразнене, триене, натиск и употреба. Препоръчва се мехурчетата да не се убождат, освен ако не е специалист по грижа за краката, тъй като те могат да оставят след себе си белези и да доведат до инфекции, ако са неправилно убодени и не се полагат грижи за тях.

Порези, драскотини или кървене. Порезите могат да навредят и те могат да кървят привидно неконтролируемо. Порези, драскотини и кървене показват нараняване на кожната повърхност. Това може да е резултат от падане, при което кракът е надраскан или има триене на краката от вътрешната страна на обувката.

Ако порязванията и драскотините не бъдат лекувани, кървенето ще продължи и рискът от потенциални, опасни инфекции ще се увеличи.

Лошо изглеждащи нокти. Ноктите ви жълти ли са, натрошени, криви, извити под нокътното легло? Виждате ли кръв и синини под нокътя? Гъбичните инфекции не само правят нокътя да изглежда груб, но може да намали правилната, защитна сила на нокътя и да доведе до инфекции, засягащи други области на пръстите на крака.

Поради тяхната простота и лекота се препоръчва пациентите да проверяват краката си веднъж на ден.

Тези с диабет, лоша циркулация и невропатия трябва да проверяват краката си по няколко пъти на ден.

Бързо и лесно самостоятелно изследване на крака може да ви помогне визуално и осезаемо да забележите нещо потенциално нередно с краката си.

Ако забележите силна болка, дискомфорт, подуване и обезцветяване, трябва незабавно да назначите среща с вашия ортопед.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta