Кракът на пътешественика може да е крак на спортиста

К

Атлетическото стъпало е гъбичка, която лесно се предава сред непредпазливите пътници. Следвайки някои прости съвети, можете да се уверите, че не замърсявате краката си в хотелската си стая или босата феерия, известна като контролно-пропускателен пункт на летището.

Атлетичното стъпало е най-честата гъбична инфекция на краката. Всеки ден подиатристите виждат хора с крака, които горят, сърбят и се белят. Въпреки че много различни видове гъбички и дрожди могат да причинят проблема, начините, по които вие като пътешественик можете да го предотвратите, са прости и ефективни.

Гъбичките, причиняващи крака на атлета, процъфтяват на места, които са тъмни, топли и влажни. Обувките са идеалното местообитание за гъбички. За съжаление на бизнес пътуващите и почиващите, има много места в летищата, хотелите и местата за почивка, които са покрити с гъбички, които само чакат да заразят краката ви.

Винаги, когато живите гъбички на краката или гъбичните спори (които са основно семена за гъбички, които чакат да поникнат) се залепят за гола кожа или влязат през малки малки отвори в кожата, тя може да се задържи и да започне да расте. Докато гъбичката расте, тя изтегля вода от околната кожа.

Това причинява пилинг и сърбеж на кожата, тъй като гъбичките увреждат и причиняват разслояване или отлепване на външните слоеве на кожата. Често инфекцията започва във влажната зона между пръстите на долната част на стъпалото.

Лекарите по краката често описват модел на „разпределение на мокасин“ при инфекции на стъпалата на спортистите. Това означава, че областите на краката, които се зачервяват и започват да се белят, обикновено са тези, които биха били в контакт с мокасини. Обикновено върховете на краката и глезена не се включват.

За ваше щастие, най-ефективните мерки за превенция също са много лесни … не стъпвайте в гъбичките! Когато пътувате, просто трябва да знаете къде да не стъпвате.

Трябва да се погрижите да предпазвате обувките си от гъбички. Обувките трябва да са безопасно убежище за краката ви. Всеки път, когато в обувките ви попаднат живи гъбички или спори от гъбички, рискувате да получите гъбични нокти на краката или инфекция на крака на спортиста.

Каквото и да правите, когато пътувате, краката ви ще потиснат. Бързото стресиращо темпо в терминалите на летището, опитвайки се да осъществите тази връзка, докато носите лаптоп и ръчна чанта, ще ви накара (и краката ви) да се потите като луди.

Тъй като гъбичките се нуждаят от влага, за да живеят, вие искате да направите всичко възможно, за да намалите влагата в обувките си. Добро място да започнете е с добре вентилирани обувки, които дишат, докато сте на път. Обувките, които имат дишаща мрежеста горна част от найлон, мрежа или памук, дишат доста добре и оставят влагата да излезе. Кожата, пластмасата и каучукът обикновено задържат гъбичките в обувките ви, насърчавайки гъбичките да растат.

Уверете се, че завъртате обувките си по време на пътуването си. Имайте поне два чифта обувки, за да можете да ги носите през други дни. Това ще им позволи достатъчно време да изсъхнат напълно, преди да ги носите отново.

Ако сте много активни или ако краката ви се изпотят много, опитайте да смените чорапите наполовина през деня. Това е един от най-лесните начини да запазите краката си сухи и без гъбички. Носете синтетични чорапи и избягвайте памука, за да предпазите влагата от краката си. Предлагат се и по-нови чорапи, в които са вплетени медни влакна. Медни шевове, за да се намали вероятността гъбичките да се задържат в материала на чорапа.

Тъй като дори най-спокойните ваканции включват много разходки из летища, хотели и разглеждане на обекти, изберете удобни обувки за ходене за пътуването си. Много летовници избират сандали или джапанки, когато са на почивка, но това може да доведе до триене на мехури, които пропускат гъбичките и стартират инфекцията.

Уверете се, че избягвате горещите точки на гъбичките. Килимът, който усещате под облечените с чорапи крака, докато чакате да преминете през сигурността, е рай за гъбичките, причиняващи крака на спортиста. Цял ден и нощ изпотени крака излизат от обувките им и се разбъркват по килима. Всички стъпват и застават в този непрекъснат поток от потни крака и проливни гъбички по краката. Докато се тъпчете по линията, потните ви чорапи улавят спори от гъбички. След това поставяте краката си обратно в обувките си, които действат като инкубатори, за да стартирате собствената си ферма за гъбички на краката.

За съжаление повечето контролно-пропускателни пунктове на летищата сега изискват всеки чифт обувки да мине през машината xray. Но това не означава, че не можете да защитите краката си. Едно просто решение е да носите стар износен чифт чорапи на летището. Носете чист чифт в джоба си. Вземете обувките си и преминете през охраната, носейки старите си износени чорапи. След като преминете през контролно-пропускателния пункт, свалете старите чорапи и обуйте чистите, преди да обуете отново обувките си. Изхвърлете старите чорапи. Сега можете да започнете почивката си без гъбички!

Следващото място, което трябва да избягвате, е килимът на хотела и банята. Никога не се знае колко чисти са тези места, независимо колко скъп е хотелът. Само защото струва колкото болнична стая, не означава, че е също толкова чиста. Ако носите чорапи в хотелската стая, просто не обувайте обувките си, докато не смените чорапите.

Уверете се, че сте настъпили и хавлиената подложка, когато излизате от душа. Ако е възможно, вземете чиста постелка с чисти кърпи всеки ден. Ако слезете в сауната в спортното съоръжение, не забравяйте да носите обувки за душ. Цялата топлина и влага създават идеалната гъбична среда. Гъбички могат да растат и върху плочките около басейна и хидромасажната вана, но хлорът във водата всъщност помага да не бъде толкова голям проблем.

Ако пътуването ви отведе до някъде, където можете да се отправите към плажа, не забравяйте да носите сандали, за да предпазите краката си. Не забравяйте, че малките порязвания или ожулвания са най-добрият начин гъбичките да влязат и да предизвикат инфекция на крака на спортиста.

Сега, когато разбирате основите на гъбичките по краката и къде тя обикновено процъфтява, можете лесно да я отстраните. Между авиокомпаниите и сигурността пътуването има достатъчно влошаване. Със сигурност не се нуждаете от нещо друго, което да ви попадне под кожата.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta