Ползи от накисването на крака

П

Тъй като дните се охлаждат, топло, релаксиращо киснене вероятно се чувства примамливо в края на дългия ден. За някои хора накисването във вана или накисването на външния вид изглежда като лукс, за който нямат време. Животът ни може да бъде забързан, зает и взискателен. Въпреки това, всички в движение могат да повлияят на тялото ви, особено на краката ви. Понякога човек просто трябва да спре и да свали товар от краката си и да накисне крака.

Накисването на краката е нещо повече от крака в топла вода. Освен че кара човек да се отпусне и да облекчи натрупания стрес, има много ползи за краката ви в зависимост от това какво сте сложили във водата. Различните видове накисвания дават различни, но също толкова големи ползи за краката.

Най-често срещаните видове накисване на краката са накисване на сол Epsom и накисване с етерично масло.

Epsom Salt Foot Soaks

Epsom сол е смес от сулфат и магнезий. Когато се добави към топлата вода за накисване на краката, това може да даде много ползи за здравето, включително:

 • Измиване на токсини и тежки метали от кожни клетки

 • Понижава възпалението

 • Подобрява циркулацията

 • Облекчава мускулни крампи и болки в ставите

 • Отпуска мускулите и нервите и помага за правилното им функциониране

 • Балансира нивата на електролитите

 • Насочва и помага за елиминиране на вредните вещества от тялото

 • Спира миризмата на краката

 • Лекува врастнали нокти и гъбички по краката

 • Успокоява сухата кожа

Epsom сол е евтина и е лесна за намиране в магазините. Просто добавете няколко чаени лъжички към умивалника на краката си и накиснете краката си за 10 до 15 минути.

Етеричните масла се накисват

Ако се интересувате от етерични масла и домашни лекарства, опитайте тези накисвания за крака:

Накисване на масло от кедрово дърво: Кедровото дърво има противогъбични и антисептични свойства, което прави това накисване чудесно за лечение на гъбички на краката и други гъбички

Кипарисовото масло се накисва: Кипарисовото масло действа като дезодорант и антисептик, което го прави ефективно лечение на мехури и миризма на краката.

Масло от хвойнови плодове накисване: Бери от растението хвойна намалява дискомфорта при мускулни болки и е чудесно за лечение на артрит в стъпалото.

Накисване с лавандулово масло: Лавандулата е релаксант и болкоуспокояващ, което прави това накисване на крака чудесно за лечение на възпалени мускули и стави и състояния като плантарен фасциит.

Намазване с масло от розмарин: Розмаринът има антисептични свойства и е чудесен за успокояване на уморените и възпалени мускули, което го прави чудесен за след дълъг ден на краката ви.

Wintergreen маслото се счита за природен аспирин. Помага при болка и подуване и има усещане за охлаждане, което е особено приятно при уморени крака.

Други накисвания

Други хомеопатични накисвания на краката включват добавяне на малко количество пълномаслено мляко или растително масло към водата. Тези съставки могат да извличат токсини, предотвратявайки инфекции и да създават гладка кожа на краката. След като изплакнете обилно краката, нанесете лосион за крака или тяло, за да заключите влагата. Epsom сол и етерични масла също могат да се добавят към това накисване на краката.

Колкото и терапевтични да са накисванията на краката, те не са лек за всички състояния на краката. Всъщност накисванията на краката се препоръчват при леки болки. Ако забележите нещо от изброеното по крака си, посетете подиатрист възможно най-скоро и се откажете от накисването:

 • Силна болка в краката, която се появява внезапно

 • Подуване или зачервяване на стъпалото или стъпалата

 • Изпитайте диабетна болка в краката

 • Изпитайте болка в стъпалото или краката, която продължава повече от седем дни

 • Нежност, натъртване или кървене след нараняване на крака

Дискомфорт на краката, болка, нараняване и инфекция могат да бъдат сериозни. Докато накисването на краката може да облекчи стреса, стегнатите и възпалени мускули и стави, да успокои кожата и да излекува мехури и леки порязвания и болки в краката, по-сериозните състояния на краката трябва да бъдат изследвани от лекар по краката. Ако изпитвате постоянна, силна болка в крака от нараняване на крака или инфекция от порязвания или врастнали нокти на краката, не се препоръчва накисване на крака, а по-скоро среща с вашия ортопед.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta