Хипнотерапия и лесни техники за самохипноза

Х

Не е тайна, че хипнотерапията се използва като ефективна техника за облекчаване на стреса, тревожността и депресията от десетилетия. Много психолози използват хипнотерапията като важна част от терапията си за лечение на емоционални и психически предизвикателства. Не е необходимо обаче да уреждате среща, за да се възползвате от предимствата на хипнотерапията, тъй като самохипнозата е не само ефективна, но и изключително лесна и всеки с малко практика и инструкции ще може да включи това като част от ежедневието си.

Първо, хипнозата е много повече от драматизирания подход „да размахнем махало и да влезем в ума на престъпника“, който се представя по телевизията. Въпреки че концепцията все още е неразбрана, настоящата представа се отслабва, тъй като все повече хора приемат хипнотерапия за справяне със стреса и тревожността. И тъй като техниката се оказа в полза на хиляди хора, тя бързо става популярна.

Как хипнотерапията все пак работи със стрес?

Основно чувството на стрес е свързано изцяло с мозъка. Палпитацията, потните длани и стягането на гърдите са индикация, че мозъкът прекалява. Хипнотерапията при стрес действа в основата на проблемите; чрез успокояване на мозъка и привеждането му в спокойно спокойно състояние.

Една от най-лесните техники за премахване на стреса е дълбокото вдишване. Дълбокото дишане успокоява ума и веднага усещате как стягането в гърдите отминава и пулсът ви се забавя.

Освен това редовната практика на хипнотерапия също помага да се създадат различни промени в начина на живот. Работейки като превантивна и лечебна мярка за стрес и тревожност, хипнотерапията поставя контрола във вашите ръце и можете лесно да контролирате емоциите и реакцията на мозъка си към стресова ситуация.

Всъщност терапевтичната полза от хипнотерапията, като работи директно с ума, също помага да се намали значително хроничната болка. Тъй като болката е сензорен вход, при който сигналът за болка се изпраща към мозъка, а изходът идва от лимбичната система, която е мястото за емоционален синтез, хипнотерапията може да намали болката, като работи върху мозъка. От жертвите на изгаряния до родилките, хипнотерапията може драстично да намали болката и да увеличи чувството на комфорт в неблагоприятни ситуации.

Този евтин метод е и отлично лекарство за безсъние и други проблеми, свързани със съня.

Лесни техники за самохипноза

Основата на всяка техника на самохипноза е да накарате ума си да си почине, за да можете след това да го хипнотизирате, за да създадете осъзнаване или промяна в начина на живот. Целта тук е да фокусирате подсъзнанието си, тъй като ние съзнателно използваме само 10% от мозъка си, а останалото е подсъзнание, поради което, независимо дали искате да повторите положително твърдение или да привлечете уелнес, вашето подсъзнание играе най-важното роля.

Вашата среда има голямо значение; винаги избирайте спокойно и спокойно място, където няма да ви безпокоят или разсейват. Включете слушалките си и пуснете успокояваща музика или естествени звуци – като тази на дъждовната вода, спокойствието на нощта, люлеенето на махалото – на много нисък децибел. Независимо от звука или музиката, които сте избрали да слушате, уверете се, че са настроени на много ниско ниво.

Изключете всички средства за комуникация и се опитайте просто да бъдете сами. След като се чувствате комфортно и сте във вашата зона, можете да започнете с техниката на самохипноза.

Започнете с легнало положение или седнало в спокойно състояние. Просто оставете ума си да се отпусне, като дишате дълбоко и се фокусирате върху всеки дъх. Освен това можете също да си скандирате утвърждения, като например „С всяко вдишване ставам все по-спокоен“. Усещам как тялото ми се отпуска и мускулите ми се натоварват с чувството за релаксация. Повтарянето на тези утвърждения ще изпрати сигнал до мозъка ви и ще принуди подсъзнанието ви да вярва, че утвържденията са верни.

А сега си представете красива долина с кипящи цветя и летящи птици, представете си колко е красива и колко спокойно се чувствате в момента. Кажете си „чувствам, че всичките ми проблеми изчезват“ „Чувствам се свободен“. Запазете тази картина в ума си и се съсредоточете върху дишането си.

През това време много мисли ще нахлуят в съзнанието ви, кажете си „Моите мисли са като листа, падащи върху вода, аз съм просто наблюдател на мислите си“. Не позволявайте на тези случайни мисли да ви изведат от тази зона, ако започнете да се чувствате заредени от всяка мисъл, започнете отново да се фокусирате върху дъха си и да дишате дълбоко. Можете също така да скандирате първоначалното потвърждение, че сте започнали с „Чувствам се отпуснато“. С всяко вдишване усещам как вълни на релаксация избухват от върха на главата ми до пръстите на краката „Аз съм в най-спокойно състояние“.

Бавно излезте от хипнозата си и поддържайте равномерно темпо на дишане.

Някои хора слушат аудиозаписи за самохипноза, които се предлагат в мрежата. Това е същото с някой друг, който инструктира тялото ви да се отпусне. Тези аудио са най-подходящи за начинаещи или за тези, на които им е трудно да медитират или да стоят на едно място.

Самохипнозата има огромни ползи и може да помогне при справяне с много физиологични и психологически проблеми. Приемането на това като навик ще ви помогне да поддържате здравословен начин на живот.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta