Често срещани проблеми с диабетните крака

Ч

Диабетът е сериозна здравна епидемия, засягаща милиони американци. Новият напредък в технологиите успя да диагностицира по-добре диабета и се научава повече за здравословното състояние, отколкото през последните десетилетия.

Докато диабетът може да бъде резултат от заседнал начин на живот и лош хранителен избор, той може да бъде наследствен и да се предава на членовете на семейството.

Диабетът е състояние, при което нормалното производство и усвояване на инсулин в организма е затруднено. Това променя количеството захар в кръвта и приема на глюкоза от клетките на тялото за енергия и правилно функциониране.

При диабет пациентите са изложени на по-висок риск от инфекции, слепота, проблеми със здравето на устната кухина и увреждане на нервите.

Диабетиците също са изложени на по-висок риск от тежки наранявания на краката.

Чести състояния на диабетно стъпало

Някои от състоянията на стъпалата при диабетици включват такива, които включват увреждане на нервите на краката и често срещани проблеми с краката, които се заразяват и прогресират в по-сериозни здравословни проблеми на краката.

Невропатия. Когато диабетът не се контролира, може да се получи загуба на функциониране на нервите. Увредените нерви на краката ще доведат до невъзможност да усещате топлина, студ или болка. Тази невропатия на крака може да бъде опасна, тъй като човек може да получи травма на крака, която се заразява и дори да не знае, че нещо не е наред поради липсата на усещане. По същия начин краката на човек могат да се изгорят и измръзнат, без пациентът дори да знае.

Язви на краката и порязвания на краката и подуване са често срещани състояния на диабетно стъпало, които могат да бъдат резултат от невропатия на диабетното стъпало.

Кракът на атлет. Това често срещано здравословно състояние на краката е гъбична инфекция, която създава сърбеж, зачервяване и напукване на краката. Микробите могат да проникнат в тези пукнатини, което води до инфекции.

Гъбични инфекции на ноктите. Гъбичните инфекции на ноктите правят ноктите обезцветени, плътни и чупливи. Понякога инфекцията ще доведе до отделяне на нокътя от останалата част на нокътя.

Мозоли. При мазоли в долната част на стъпалото ще се развие твърда кожа. Освен диабета има много причини за появата на мазоли, включително неправилно прилепнали обувки, кожна аномалия или неравномерно разпределение на теглото.

Царевица. Това често срещано състояние на стъпалото е, когато има натрупване на втвърдена кожа между пръстите на краката или близо до костна област на пръста. Мозолите са резултат от натиск и триене на пръста с обувката или други пръсти. При диабетици обаче, царевицата може да излезе извън контрол, особено ако има увреждане на нервите в стъпалото.

Мехури. Мехурите са често срещани проблеми с краката, с които се сблъскват както диабетици, така и недиабетици. Докато мехурите често са болезнени и причиняват дискомфорт, тези с диабет може да не усещат болката от мехурите, повишавайки риска от мехури да се влошат и да се заразят.

Буниони. При буниони палецът на ъгъла се насочва към втория пръст, което прави ставите на палеца на крака да се изравнят. Мозоли, подуване и зачервяване в основата на изкривения палец на крака също могат да доведат. Бунионите могат да причинят силна болка и деформация, изискващи операция.

Суха кожа. Всички страдат от суха кожа на краката по едно или друго време. Диабетиците обаче могат да имат особено напукани крака, които могат да доведат до разцепвания и порязвания на кожата, които позволяват на микробите и бактериите да навлязат, което води до възможни инфекции.

Язви на краката. Язви на краката са дълбоки порязвания и рани на стъпалото, които лесно могат да се заразят без незабавна грижа. Язви на краката могат да бъдат резултат от инфекция на първоначално малко, леко остъргване, което не е било лекувано, или от натиска и триенето на крака върху вътрешната страна на обувката.

Hammertoes. Слабите, огънати пръсти се наричат ​​чукове. Отслабените сухожилия и мускулите на пръстите предпазват пръстите от пълното им разтягане, което ги кара да се извиват под ходилото. Hammertoes може да доведе до мехури, рани, мазоли и затруднено ходене.

Врастнали нокти на краката. С врастналите нокти на краката, ъгълът на ноктите на краката прераства в кожата на пръста. Може да се получи натиск, болка, подуване, дренаж и инфекция.

Плантарни брадавици. При плантарните брадавици заразеният вирус произвежда болезнени клъстери от малки черни петна или дупки на подметката на крака. Те са причинени от вирус, който заразява външния слой на кожата в долната част на краката.

Диабетиците трябва да се грижат допълнително за краката си, тъй като те са по-склонни към инфекции и увреждане на нервите на краката. Често срещаните проблеми с краката могат лесно да се заразят и да се превърнат в по-сериозни проблеми с краката за диабетици, ако не приемат правилната грижа за краката им.

Независимо дали имате диабет, ако забележите нещо ненормално по краката си или ако състоянието на стъпалото не се лекува толкова бързо, колкото би трябвало, силно се препоръчва да се свържете с вашия ортопед и да си уговорите среща възможно най-скоро.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta