Разгадаване на аутизма

Р

Аутизмът е състояние на развитие, което се характеризира с лоша комуникация и социално взаимодействие. Докато състоянието е налице при раждането, признаците започват да се показват, когато детето е на 2-3 години.

Какво причинява аутизма?

Преди няколко години никой не знаеше какво причинява състоянието. Това вече не е така. Състоянието се поражда от много фактори, които включват:

Генетични проблеми: Експертите смятат, че състоянието се дължи на наличието на множество гени, взаимодействащи помежду си. Гените карат мозъка на бебето да се развива необичайно в матката.

Фактори на околната среда: Това са фактори, които влияят на детето по време на зачеването, по време на бременност и по време на раждането. Един от най-често срещаните фактори, за който е доказано, че води до състоянието, е лишаването от кислород по време на бременност или по време на раждане.

Признаци, че детето ви има аутизъм

Както бе споменато, признаците на състоянието започват да се проявяват на възраст от 2-3 години. Кажете на приказките, че детето ви може да страда от заболяване, включват:

Лоши социални умения: Доказано е, че децата с аутизъм трудно интерпретират емоциите на други хора. Те също не са в състояние да поддържат зрителен контакт, разговори и дори не могат да отговорят на името си. В повечето случаи им харесва да са сами.

Език: Обикновено децата с аутизъм говорят с песен или роботизиран глас. В някои случаи те не могат да говорят правилно. В някои случаи изобщо не говорят. Според експерти детето може да използва думи, които чува, без да разбира значението им.

Поведение: Децата с аутизъм често се люлеят напред-назад, хапят себе си или другите, въртят се, пляскат с ръце и удрят главите си по предмети. Също така е обичайно да се взират в обекти за дълги периоди от време.

Лечение на аутизъм

Не е известно лечение за състоянието, но с ранното откриване детето може да бъде преведено чрез терапия, където то може да научи широк спектър от умения като осъществяване на зрителен контакт, прегръдка и други, които показват увереност и емоция. Най-често срещаните терапии включват:

Ерготерапия: Помага на детето аутист по много начини, включително: подобряване на игровите умения, преход към нови дейности, внимание, издръжливост, агресия, взаимодействие между детето и болногледачите, отговори на допир и други стимули и двигателни умения като баланс, стойка и манипулация на малки предмети.

Логопедична терапия: От името си това е форма на терапия, която има за цел да помогне на детето да оправи езиковия проблем и речевите нарушения. При решаването на проблема се използват много техники. Те включват: електронни говорители, табла с картинки, писане, подписване, звуци на хора, песен и много други.

Заключение

Това е, което трябва да знаете за аутизма и наличните възможности за лечение. Въпреки че няма лечение за състоянието, проучванията показват, че с ранното идентифициране на проблема е възможно детето да живее нормален живот.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta