Ежедневна терапия за живота (Хигаши) за аутизъм

Е

Методът за ежедневна терапия (DLT), известен още като Хигаши, е разработен през 60-те години от д-р Кийо Китахара в училището Мусашино Хигаши Гакуен в Токио, Япония. Тя разработи метода чрез това, което научи от обучението на дете с аутизъм в клас на детска градина с общо образование. Основната й цел беше да развие самочувствието на децата аутисти и да им създаде емоционална сигурност.

Хигаши е японска дума, която означава „надежда“ и е цялостен подход за интегриране на децата с аутизъм с други нормални деца, за да учат заедно в една група. В този подход се използват няколко метода, като осигуряване на систематично обучение чрез включване на групова динамика, моделиране, физически дейности, изкуство, музика, академично и професионално обучение.

Как работи DLT (Higashi)

Управлението на поведението в DLT не включва измерване на пренебрегване, наказание, процедури за изчакване или чрез лекарства. DLT не трябва да лекува или да лекува аутистично синдромно разстройство (ASD), но се смята, че предоставя други важни предимства, като подобряване на уменията за способност, гъвкавост и подходящо функциониране, когато са с вътрешна общност, както и дейности, свързани със семейството. Дейностите са групово ориентирани и силно структурирани с акцент върху ученето, предавано от дете на дете чрез синхронизация и имитация.

Подходът на Хигаши набляга на груповото обучение в контекста на програми, които включват енергична физическа активност за развиване както на сила, така и на концентрация. Физическата активност е една от академичните програми на децата с аутизъм и е предизвикателство за нивото на способностите им, както и за повишаване на интереса им към ангажиране в провеждани дейности. Практикуващите вярват, че чрез упражнения децата ще могат да контролират нивото на координация на тялото и в същото време да контролират поведението си. Физическите дейности като упражнения и игри оказват положително въздействие върху поведенческите, психологическите и физическите особености на индивида с ASD. DLT програмите обикновено използват подходяща инструкция, оборудване и ежедневни движения, като ходене, бягане, катерене и скачане, за да подобрят грубите двигателни умения, което позволява на децата с аутизъм да се научат да се приспособяват към стимулиращия свят около тях.

Сред основните принципи на ежедневната терапия (Хигаши) са следните:

i. Фокусът на учебната програма е върху движението, музиката и изкуствата.

ii. Децата се занимават с енергични физически дейности през целия ден.

iii. Инструкциите са групово ориентирани, например всички деца в класа се учат на едно и също нещо и по едно и също време.

iv. Децата учат чрез имитация, например имитират точно това, което прави учителят им.

v. Рутинните дейности са много добре структурирани.

DLT, използващ подхода Higashi, е образователна програма за деца с аутизъм, основана на три взаимосвързани принципа: енергични физически упражнения, емоционална стабилност и интелектуална стимулация. Използвайки тези три основни принципа на DLT, децата с аутизъм се научават да фокусират естествено вниманието си, да разпръскват енергията си, да се чувстват спокойни и спокойни и да им позволяват да учат, без да са необходими лекарства. DLT предоставя и други важни предимства като подобрени умения за справяне, повишена гъвкавост и подобрено подходящо функциониране в рамките на домашната общност и семейните събития. Крайната цел на DLT е да архивира включването през целия живот в общността и високото качество на живот.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta