Аутизъм Безпокойство Претоварване

А

Известният експерт по аутизъм Тони Атууд обича да го казва по следния начин: „Аутизмът е тревожност, която търси цел“. Аутизмът и безпокойството вървят ръка за ръка. Аутизмът засяга способността на човека да общува с другите или да разбира света около него и това понякога ще предизвика безпокойство и паника.

Тревожността става още по-лоша, когато има промяна в рутината на аутистичното дете. Дори положителните и „забавни“ промени, като екскурзия в училище или посещение на зоопарка, могат да увеличат тревожността и агресивното поведение.

За родителите най-добрият начин на действие е да предвидят предстоящите промени и да помогнат на детето ви да се подготви за тях. Много родители намират за полезно да използват истории и картинки, за да подготвят децата за предстоящи смущения. Ако например е екскурзия до зоопарка, използвайте снимки, за да покажете на детето си какво ще види в зоологическата градина, какъв ще бъде зоопаркът и какви неща да очаквате. Правете това всеки ден в продължение на три или четири дни преди пътуването. По този начин, когато пътуването всъщност се случи, детето няма да излезе напълно от своя елемент, но вече ще разбере и оцени част от това, което ще се случва.

Други промени в рутината са по-малко приятни, но все пак необходими. Получаването на нов учител може да бъде травмиращо, както и преместването в нова къща. Ако е възможно, опитайте се да разпространите основните промени. Ако се преместите в нова къща, опитайте се да го направите през лятото, така че детето ви да не трябва да се справя с допълнителната тревожност да получи ново училище и нов учител в средата на годината.

Можете също така да запознаете детето си с понятието „промяна“ по положителен начин, като практикувате с неотрицателни неща. Например, само за тренировка, дайте му малко допълнително телевизионно време вместо време за домашна работа една вечер, за да покажете, че промените в рутината често могат да бъдат забавни и добри. След това практикувайте с неутрална промяна (домашна работа след вечеря, вместо преди вечеря), след това с отрицателна (промяна на времето за игра в време за работа). Този процес може да помогне на детето ви да свикне с идеята за промяна и да се научи да се адаптира, без да се тревожи.

За постоянна, продължаваща тревожност, много родители са започнали да използват лекарства против тревожност за своите деца аутисти. Обикновено лекарствата са селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRIs) и се използват и при обсесивно-компулсивно разстройство и депресия. Prozac, Luvox, Zoloft и Anafranil са често срещани при тревожност при деца с аутизъм.

При поведенчески проблеми могат да се предписват антипсихотици като Haldol, флуфеназин и хлорпромазин. Те могат да намалят агресията при деца с аутизъм, но понякога също причиняват седация и скованост на мускулите.

Всички пациенти са различни. Вие и Вашият лекар трябва да наблюдавате много внимателно напредъка на детето си, като използвате възможно най-ниската доза лекарства, за да видите дали какви подобрения прави и дали има някакви нежелани реакции. Лекарствата трябва да са последната мярка за аутизъм, а не първата. Налични са редица природни средства, ако не искате да тръгнете по лекарствения път. Но опитайте първо поведенчески и диетични модификации, за да видите какви подобрения могат да бъдат направени естествено.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta